Kattens og dens stimulering

Michelle Garnier
Din katterådgiver

Del denne artikel

Har du spørgsmål eller behov for hjælp?
En konsultation er altid en effektiv løsning i forbindelse med adfærdsproblemer :)
Book en konsultation

(Skrev i 2015, genskrevet i forår 2023)

Katten er umulig! den springer og løber rundt i lejligheden, den raserer planterne og vælter alting om kuld, bider i ledningerne og meget meget mere. Hvad gør man som katteejer? Man får hjælp af en specialist, som kan fortælle at katten skal have dækket sine behov mm.

Katten skal have dækket sine behov på de 3 planer: fysisk, socialt og mentalt.

Fodring som stimulering

På en måde bliver alle 3 planer brugt. Katten søger sin mad og ergo bevæger sig, den får nok hjælp af ejeren og få dækket sociale behov og til sidste for den brugt sine sanser – mentalt stimulering, som gør katten træt på den gode måde, og glad for den er tilfreds i sine sanser og har fået positiv respons fra ejeren. Og ejeren kan sove om natten og kan bibeholde katten.

Ud med madskålen!

Hvordan skal dette foregå? ud med madskålen! frem men søge øvelser, og andre kreative ideer.

  • Sæt et par tørkostpiller i kradsetræt, i foderboldet, i marmeladeglas, i æsker og papkasser, under et stykke papir eller skjult deri.
  • Kald katten til dig og få den til at spise det tørkost, som du har spredt på gulvet. Sæt dig på hug og følge med i processen, evt. støtte processen for at sikre dig at alle de forskellige piller bliver fundet og spist. Ros katten med ord og med kæl.
  • Køb eller lav selv foderbræt, men husk at de skal flyttes rundt for en foderbræt har ingen værdi når den står samme sted hver dag. Den skal flyttes hver eneste dag.
  • Tjek gerne om katten har fundet alle gemmesteder når du kommer hjem og vis den at den har været dygtig og måske ikke har fundet alle gemmesteder, det tager ikke lang tid men styrker jeres bånd.
  • Vil du vide mere? skriv til michelle@michellegarnier.dk

En stilleøvelse

Stilleøvelse handler om at knytte bånd ved at være i hinandens nærvær og uden at lave noget. Det svarer til at ligge på sofaen og at få besøg af katten. En simpel og behagelig måde at være i kontakt med sit dyr. Den kræver hverken klikker eller target, blot lyst til at være sammen.

Øjenkontakt som øvelse

  • Stå eller sid helt stille, vær blød og afslappet i din krop.
  • I samme øjeblik som din kat kigger på din krop eller dit ansigt, sig “dygtig” og beløn med en rigtig god godbid eller noget sjovt legetøj eller nogle rosende ord. (v/ klikkertræning – klik og beløn).
  • Efterhånden øger du langsomt kravene i kontakten til dig. At dyret mere og mere giver dig øjenkontakt og evt. i længere og længere tid.

Husk dog altid at bruge de dæmpende signaler undervejs for gensidig venlig kommunikation. De dæmpende signaler for katten er: At blinke roligt med øjne, at smaske, at gabe, at slikke sig om munden og vende kroppen til siden.

Når du træner din kat er det bedst, at du sidder på hug, mange katte sidder med skulderne trukket sammen og har derfor ikke lært at løfte hovedet.

Kontakten er vigtig for at videregive signaler til hinanden, og for at have en kommunikation sammen. Øjenkontakten danner grundlag for al fremtidig træning og samarbejde. Har du flere katte eller dyr sammen, skal du altid nævne kattens navn inden du giver godbidden.

Artikler

Kattens sprog: Kend kattens dæmpende signaler. Dyrefondet 2-2015 – Kend kattens dæmpende signaler

Forhold til din kat: Bliv bedre venner med din kat. http://ekstrabladet.dk/kup/kaeledyr. den 18. maj 2012

Skrøner om katte: Kattens til myter. http://ekstrabladet.dk/kup/kaeledyr. den 9. marts 2012

At knytte bånd med katten: Kom tæt på din kat. http://ekstrabladet.dk/kup/kaeledyr. den 27. januar 2012

Kattens sprog: Lær at forstå din kat. http://ekstrabladet.dk/kup/kaeledyr. den 16. december 2011

Kat og ejer: Samspel mellan katt & ägare, Maine Coon Katten (Sverige), nr. 1- 2012, s. 6-7

Dine kommentarer