Katte i Danmark har ikke deres egen lov, men er underlagt loven om mark- og vejfred. Dette betyder, at katte – på papiret – skal holdes på egen matrikel. Men det er jo langt væk fra virkeligheden. Katte har det med at smutte ud eller blive lukket ud alt for tidligt og derfor ikke at kunne finde hjem igen. En kat skal helst være minimum 9 måneder og have boet samme sted i minimum 2 måneder, for at man kan være ret sikker på, at katten finder hjem igen. Dog er det ingen garanti.
Det er ikke ualmindeligt at finde en kat, som i øvrigt er øretatoveret eller chippet, langt væk fra sit oprindelige hjem, en del år efter, at den var forsvundet. Disse fantastiske historier høres tit og ofte. Læg mærke til, at disse katte er øretatoveret eller chippet og ikke mindst registreret. For en øretatovering eller en chip har ingen værdi uden registrering, eller hvis oplysningerne ikke er korrekt indberettet. I øvrigt kan man også melde katten savnet via de samme registre.
For en del år siden lykkedes det for dyreværnsorganisationer mfl. at få gennemført et lovkrav. Det var en sejr at få det gjort! En killing skal blive hos sin mor, indtil den er 12 uger gammel. Til gengæld er det endnu ikke lykkedes de samme dyreværnsorganisationer at få ændret lovgivningen med hensyn til, at katten skal være mærket enten via en chip og/eller øretatovering. Dette er ellers påkrævet for hunde.
En rædsom oplevelse!
Jeg tjekker en gang om året oplysningerne på mine katte i de 2 forskellige katteregistre (det danske katteregister og dansk katteregister), som findes i Danmark.
Dette startede for nogle år siden, da jeg oplevede, at Lauritz´s chip ikke var registreret. Jeg blev ikke glad, selv om Lauritz også havde en meget fin og tydelig øretato! Men jeg var åbenbåret ikke den eneste, som havde oplevet det, og skrev derfor en artikel til Dyrefondets blad.
Siden da er det sket en del. For det første mistede jeg Lauritz i 2020 og Willy i 2022. Quasana´s Gotja kom til os i juli 2022 og hun skulle også registreres i registrene. For det andet fik Det danske katteregister en ny hjemmeside. I starten var det en del problemer, som efterhånden er blevet rettet. Så langt så godt.
Nye ændringer i loven per 1. juli 2021
Hver eneste dag bliver der fundet katte, som enten har et hjem (dog uden at der er papir på det) eller er decideret ejerløse. Derfor blev lovgivningen ændret den 1. juli 2021. Indtil den 1. juli 2021 skulle katten fremvises i 72 timer, før den kunne sættes til adoption, hvis den var kommet til et internat.
For at kunne hjælpe internater og kattene har man vedtaget en ændring i loven. Man har også lavet loven om, så den nu hedder Dyrevelfærdsloven
Nye og vigtige forandringer
Hvad betyder denne ændring? Den betyder grundlæggende 3 ting:
En kat, der ikke er ID-mærket, kan optages af enhver. Det indbefatter, at hvis katten ikke er øretatoveret, chipmærket eller bærer halsbånd, der ikke er ID-mærkede, skal ikke fremlyses (tidligere var der fremlysningspligt i 72 timer). Er katten ID-mærket, skal man kontakte ejeren. Katten skal hentes inden for 24 timer, ellers overgår katten til at være optagerens ejendom. I praksis er man dog meget mere large for at give en chance til ejerne til at reagere.
De 2 katteregistre i Danmark
Det er alt for mange, som ikke ved, at det er 2 registre i Danmark. Dette gør også tingene lidt besværligt. For at gøre det mere sikkert har jeg valgt, at mine katte skal være i begge. Til det danske katteregister skal det betales et lille engangsbeløb. Jeg vil hellere få mine katte tilbage, hvis de skulle smutte fra mig end at spare de penge væk og ikke få dem tilbage. Der er nemlig kommet nye regler i 2021
Dansk katteregister er gratis, og der er derfor ingen grund til at holde sig tilbage.
Det danske katteregister indførte nye muligheder!
For et par år siden skrev jeg en stor artikel om dette tema, da Det Danske Katteregister havde fået en ny hjemmeside. Nye muligheder medførte at:
- Der kræver NemID/MitID for at logge på
- Man kan selv redigere oplysninger om ens kat(te)
- Man kan aktivere en efterlysning
- Man kan lægge et billede af katten
Dansk register indførte en ny mulighed!
- Du skal have en profil for at kunne logge på
- Ellers kan du kontakte dem
Har du en racekat, hvis opdrætter er hos FIFE?
Ydermere har katteforbund FIFE, som mange katteopdrættere i Danmark er medlem af, fået indført nye regler fra den 1. januar 2023. Disse er følgende og gælder for alle FIFEs medlemmer:
- Killinger skal blive hjemme til de er mindst 14 uger gamle
- De skal være fuldt vaccinerede
- De skal være chipmærkede, når de flytter
- Chipnummeret skal fremgå af kattens stamtavle
Få dog chippet killingen, hvis den ikke er det i forvejen
De fleste katte bliver øretatoveret i forbindelse med neutralisering, mens at chippe katten kræver ingen bedøvelse. Dette kan gøres, når killingen skal have sin første vaccin. Er katten ikke øretatoveret, kan man starte med det og få katten øretatoveret senere. Det er alt for mange katte som ender på kattehjemme, fordi man ikke kan finde ejeren.
Man kan også købe en killing eller en kat, hvor det er gjort i forvejen. Det gør internaterne, inden de formidler deres katte, og det gør de fleste opdrættere og andre gode folk, som formidler deres killinger eller katte med “hele pakken”. Endnu en god grund til at købe en killing eller en kat, hvor man har gjort sig umage til at få det gjort. Dog skal man også huske at få omregistreret katten og som sagt tjekke registreringen 1 gang om året. Og gør som mig, tjek oplysningerne regelmæssigt, også selvom du ikke flytter eller ændre telefonnummer.
Jeg har fundet en kat med en udenlandsk chip, hvad gør jeg?
Du kan søge på EUROPETNET. Der kan du søge i de udenlandske registre, hvis katten ikke er id-mærket i Danmark.
Mine abefalinger
Jeg kan stærk anbefale at:
- Få katten chippet og øretatoveret
- Få tjekket chippen hver gang du tager til dyrlægen
- Registrere katten i begge registre
- Tjekke registrene 1 gang om året
Jeg søger råd om
følelser.
sammenføring.
adfærd.
velværd...
Jeg søger råd om
følelser.
sammenføring.
adfærd.
velværd...
Lydversion tilgængelig
Dine kommentarer