Julen står ved døren, også for katten

Michelle Garnier
Din katterådgiver

Del denne artikel

Har du spørgsmål eller behov for hjælp?
En konsultation er altid en effektiv løsning i forbindelse med adfærdsproblemer :)
Book en konsultation

(Skrevet 2018, genskrevet forår 2023)

Julen forbindes i almindelighed med glade dage, men i forbindelse med katte og killinger er den desværre ikke helt ufarlig. For nogle år siden skrev en ulykkelig katteejer på Facebook, at hendes killing ved et uheld var blevet kvalt i en ledning med julelys. Dette sker ikke hver dag, men der er gode grunde til at være påpasselig med sine dyr i julen. Det gælder alt fra gran til julestjerner.

https://i0.wp.com/aio.notson.com/img/large/629_30120-giftige-aard-sommige-planten-giftig-honden.jpg

Ved juletræet

Den naturlige duft af gran tiltrækker katten, og skal den klatres, er det en god idé med en stabil fod. Nålene kan ikke fordøjes af katte og skal derfor fjernes, efterhånden som de falder ned på gulvet.

Kunstige træer kan godt have små dimser i plastisk eller metal, som ikke kan fordøjes.

Katte elsker at drikke af forskellige typer vandbeholdere. Gødning og konserveringsmidler til blomster og planter bør undlades.

Fehår, sølvglimmer, vat og anden julepynt, gavebånd og plastikposer er spændende for katten, men næppe gode i dens mavesæk … så al den slags skal holdes væk fra katten. På samme måde er kugler i glas ikke så behagelige at få op i trædepuderne, så kugler i plastik er et must.

Har katten tendens til at færdes tæt på levende lys, så er det en god nyhed, at der findes flere og flere kunstige lys, som både ser godt ud og er ufarlige for katten.

Indkøbsposer i papir er fantastiske til katten, husk blot at klippe håndtagene over. Hvorimod plastikposer er ganske farlige for katten såvel som for små børn.

Hvad så med julemaden?

Katten holdes væk fra mad og drikke, der indeholder alkohol. Katte tåler ikke chokolade. Mørk chokolade indeholder theobromin, som er giftigt for katten. Mørk og usødet chokolade er værst, hvid chokolade er mindst skadelig. Symptomer på forgiftning er opkast, diarré og kramper.

Katte tåler ikke rosiner og mandler. Ben og skrog fra tilberedt kød kan sætte sig fast i halsen, og små splinter af ben kan sidde fast i mave og tarm. Og selvom katten har behov for rimelig meget fedt, er der ingen grund til at give den af julemaden, for den er alt for fed til katten. Lidt kogt kylling eller god dåsemad er lige så godt til katten.

Katten hjælper mod stress i julen

Når julen nærmer sig, kan katten blive glemt lidt, da der er så mange ting, der skal nås. Katten sætter, ligesom hunden, pris på, at dens mennesker er i nuet og ikke er alt for lang væk i tankerne. Den er også dygtig til at få os til at vende tilbage til kroppen. Den er en fantastisk healer og bidrager til menneskenes gode helbred både i krop og i sind. Og, endnu bedre, vi kan “bruge” katten til at uddelegere opgaver, mens vi leger med den eller tager en powernap med den på sofaen.

Rigtig god jul

Dine kommentarer