Hvem ejer katten, hvis man går fra hinanden?

Michelle Garnier
Din katterådgiver

Del denne artikel

Har du spørgsmål eller behov for hjælp?
En konsultation er altid en effektiv løsning i forbindelse med adfærdsproblemer :)
Book en konsultation

(Skrevet i 2022, genskrevet i forår 2023)

Det sker en gang imellem, at jeg får spørgsmål om katte, hvis ejere skal skilles. Det kan være svært at afgøre, hvem ejer katten, hvis man går fra hinanden. Jeg har aldrig selv oplevet, at et kæledyr er blevet brugt som afpresningsmiddel, men jeg ved, at dette sker. Statistikkerne viser, at 40 % af alle danske husstande holder kæledyr, hvor 20 % har katte. Hver anden dansker bliver skilt, eller går fra hinanden. Derfor må man antage, at der er en ret høj risiko for, at et kæledyr på et eller andet tidspunkt af sit liv bliver skilsmisse-dyr.

Hvad siger loven?

Kæledyr betragtes enten som en ting eller som et familiemedlem. Derfor er det nok en god idé på forhånd at afgøre, hvem der ejer katten. De færreste par tænker i de baner, når de mødes, og alt går godt, men alligevel kan det være en god idé at tale om det. Ved konflikter vil man se på ejerskab, som er opført i katteregistrene. Igen kan jeg kun anbefale at sikre sig, at informationerne er rigtige i registrene, ligesom jeg altid anbefaler at få katten registreret i begge registre. Ved skilsmisse er det muligt at deles om “myndighed” vedr. sine kæledyr. Det er ikke alle kæledyr, som trives ved at blive flyttet hver uge. Som ved alle konflikter er det bedst altid at kunne tale om tingene og finde den bedste løsning, også for ens kæledyr.

Hvad så hvis ingen kan have katten af forskellige årsager?

Hvad kan man gøre? For nyligt ringede en tidligere klient og fortalte mig, at hun ikke kunne have sin kat mere efter en skilsmisse, og det kunne eksmanden hellere ikke. Hun havde behov for hjælp i den forbindelse. Da katten er en racekat, sagde jeg til hende, at hun som det første skulle kontakte opdrætteren, for det kunne sagtens være, at personen kunne hjælpe. Jeg ved af erfaring, at man glemmer, hvad der står i kontrakten, men i de fleste tilfælde står der, at man skal kontakte opdrætteren. Jeg har ikke hørt fra hende siden og håber, at opdrætteren kunne hjælpe med en videreformidling. Har man katten fra en forening, vil de fleste også hjælpe med en omplacering.

Den lille guide

Herunder finder du en lille liste, som kan bruges, hvis man skulle flytte fra hinanden på et tidspunkt:

  • Tal sammen om, hvem der “ejer” katten, når I flytter sammen, hvis I nu skulle gå fra hinanden.
  • Katten registreres i de 2 katteregistre.
  • Registrene tjekkes 1 gang om året og løbende ved skift af adresse, telefonnummer og e-mail.
  • Gem alle papirerne om katten samlet i en mappe.

Dine kommentarer