Helbred, næring og hvile er vigtige, for at katten har det godt og trives. Derfor handler denne blog ikke om hvordan det kan lade sig gøre, men om, hvorfor disse tre ting har stor betydning i forhold til adfærden.
Helbred
Når jeg får en henvendelse fra en klient, spørger jeg altid, om katten er blevet tjekket af dyrlægen. Hvorfor? Det gør jeg af to grunde:
- Det er ikke rimeligt at arbejde med adfærdsterapi, hvis årsagen er fysisk.
- Fysikken fylder meget i forhold til adfærd, ca. 80 %, derfor er der stor sandsynlighed for, at katten skal til dyrlægen, inden jeg kan hjælpe katten og ejerne.
Det er ikke ligegyldigt, om man har været til dyrlægen eller ej. Tværtimod er det faktisk ret vigtigt, at ejeren har fået konstateret, at katten er sund og rask.
Mange vil sige, jamen katten spiser, drikker og sover, som den plejer. Den må være sund og rask! Desværre nej, ikke nødvendigvis. Katten er meget dygtig til at skjule sine smerter. Hver dag får dyrlæger katte ind i deres konsultation, som er for syge til at blive reddet. En måde at hjælpe katten på er f.eks. at få lavet et helbredstjek hvert år.
I det hele taget er det bedre at besøge dyrlægen en gang for meget end en gang for lidt. For selv om katten er hårdfør, kan den blive meget alvorligt syg ganske hurtigt. Har man på fornemmelsen, at katten ikke har det helt tiptop, er det bedre at få den tjekket.
Fodring
De sidste år er der sket mange ting i forhold til fodring. Nye tendenser viser sig også, bl.a. råfodring (fodring med råt kød) og grain-free fodring (fodring med kornfrit foder) er kommet til. Det kan være meget svært for katteejerne at navigere mellem det, som dyrlægen siger, og det, der siges på de sociale medier osv. Hvem skal man tro? Hvad skal man vælge? Fodring er blevet et issue for mange.
Skal katten have tørkost, vådkost, råt kød? Hvor meget osv.? For mange kan det være nemmest at fodre katten med tørkost, som i øvrigt netop er skabt til at gøre det nemt for katteejerne.
Til gengæld kan det være en god øvelse at læse indholdet af den mad, som katten får. En sund og rask kat skal primært have animalsk protein og fedt plus taurin samt ca. 150 vitaminer og mineraler.
Men alt i alt er én ting sikker: Katten må ikke sulte, da den hurtigt kan danne fedtlever og dermed dø. En kat, som er sulten, er ikke glad, den kan ligefrem blive svær at have med at gøre. Derfor er det vigtigt, når en kat skal slanke sig,at være opmærksom på, at dette skal foregå meget langsomt, og uden at katten er sulten.

Hvile
Hvile er afgørende for katten, da det er under søvnen, at den sorterer sine oplevelser, drager konklusioner og vokser samt regenererer. Det er en af forklaringerne på, hvorfor katte, som har et hjem, bliver gamle, eller rettere meget ældre, end en kat i det fri bliver.
Den ældste kat siges at være 31 år, og det er meget gammelt. De fleste katte i det fri bliver ikke meget mere end 3-4 år.
Killinger skal hvile og sove mange timer, det skal de voksne også. Dette skal gøres uden forstyrrelser. Derfor er det vigtigt, at katten har mulighed for at trække sig tilbage, når den skal sove. De fleste katte sover mange gange om dagen, ligesom de også spiser mange gange om dagen.
Tænker man som katteejer på disse 3 ting – helbred, fodring og hvile – når man langt i forhold til adfærden.
Artikler

Katten fra A til AA
Jeg oplever her i 2025 et stigende behov hos katteejere og lige så vel hos mig selv. Et behov for, at der bliver kommunikeret tydeligt om de ord, som bruges om katten. Jeg bryder mig ikke om indforståethed, hvor noget kun kendes eller kan forstås af en snæver kreds, med fare for at dette misforstås. Jeg er nemlig meget som katten. Jeg kan lide, at alt er præcist og klart formuleret. Der er rent ud sagt alt for meget rundt omkring, der er mere til skrald end til gavn for katten. Dette er både trist og problematisk. Derfor har jeg skabt "Katten til A til AA" til dg, der har det samme behov som mig selv. Den bliver løbende opdateret. Mangler du at få belyst orde eller temaer, skriv til mig til michelle@michellegarnier.dk
- Adfærd: Ordet samler alt om, hvad mennesker og dyr gør. Tidligere brugte fagfolk ordet adfærdspsykologi, men i dag er ordet adfærd brugt. Denne artikel er meget spændende omkring, hvad “adfærd” er for en størrelse og de forskellige retninger omkring det.
- At lokke: Du lokker katten til at gøre noget, du gerne vil, men som din kat ikke vil gøre frivilligt eller ikke kan lide. Typisk fx at tage en pille eller at komme ind i transportkassen. Katten er ikke god til at lokkes, og lykkes det, vil du ret hurtigt opleve, at “metoden” har en begrænset effekt. Desuden vil du ikke kunne gentage den. At lokke medfører derimod, at katten på sigt mister tiltro til dig.
- Belønning: I forbindelse med træning er en belønning noget, der gives for at forstærke adfærden, dvs. at adfærden bliver gentaget. Det er også en måde at sige: ”Du gjorde det, jeg ville – tak – du får det, du vil”. Der er mange former for belønning såsom mad, leg, ros, kæl osv. Belønningen er en positiv forstærker, der bruges i mange sammenhænge, bl.a. inden for pædagogik.
- Forstærker: Karen Pryor (1932–2025) var en meget vigtig person inden for klikkertræning. Hun har beskrevet en forstærker som alt, der kan få en adfærd til at blive gentaget. En forstærker kan være positiv eller negativ, dvs. behagelig eller ubehagelig. Som adfærdsterapeut arbejder jeg med det “positive”, dvs. med en forstærker, som bidrager til tillid og glæde hos dyr. Disse er stærkt forbundet med produktionen af dopamin. Dopamin er et signalstof, også kaldet neurotransmitter, som primært findes i hjernen og i mave-tarm-kanalen. Dopamin har stor betydning for reguleringen af vores følelse af velbehag, glæde og lykke. (Kilden er https://lex.dk/dopamin).
- Klikker: En klikker er en “dims”, som bruges til klikkertræning. Lyden fra klikkeren er en signalmarkør, som fortæller: “Det var godt – du får det, du gerne vil (belønning)”.
- Klikkertræning: En metode, hvor der benyttes en klikker og forskellige forstærkere. Metoden kan bruges til alle dyr og til mennesker. Karen Pryor (1932–2025) var en vigtig person i den forbindelse. Der findes bl.a. en Karen Pryor-klikker. Hendes arbejde og viden formidles i et akademi. Jeg har skrevet en bog om klikkertæning. Den kan du låne på dit lokale bibliotek eller købe hos mig.

Er katten billig? Nej, den er det ikke!
Sociale medier er ikke altid noget skidt! De kan bidrage til sjove oplevelser og give gode idéer.
For nylig delte nogle mennesker, der netop havde fået en killing, et opslag i en minimalistisk gruppe på Facebook. De beskrev deres situation, fordi de selv er minimalister. Det tog hurtigt fart med mange svar og "gode råd" om, hvor lidt man behøver at købe til en kat. Det blev til lange diskussioner, nogle mere brugbare end andre.
Heldigvis var der ingen, der foreslog at droppe dyrlægebesøg eller neutralisering. Dog var det kun få, inklusive mig selv, der fremhævede, hvor vigtige disse ting faktisk er:
- Neutralisering: Heldigvis er de fleste klar over, hvor vigtigt dette er. Fertile katte er stærkt påvirkede af deres hormoner, hvilket kan føre til stress og et kortere liv.
- Vaccinationer: Vacciner er afgørende, især for udekatte. Selvom ikke alle sygdomme kan forebygges, reducerer vacciner risikoen for alvorlige symptomer ved smitte.
- ID-mærkning: Katte bør ID-mærkes med øretatovering eller/og chip, typisk i forbindelse med neutralisering. Det er dog vigtigt, at ID'et registreres i de to katteregistre. Jeg tjekker mine kattes registreringsoplysninger en gang om året og sørger for, at deres chip stadig fungerer, hver gang vi besøger dyrlægen. En chip kan nemlig blive inaktiv.
- Forsikring: Da jeg fik Gotja, besluttede jeg at forsikre mine katte, og det har jeg aldrig fortrudt.
- Transportkasse: Hver kat skal have sin egen transportkasse. Hvis der opstår en nødsituation, som brand, skal man hurtigt kunne få kattene med sig. Vær sikker på, at kassen kan holde til kattens vægt, og at den er nem at håndtere. Jeg har også en trolley til at transportere kattene i offentlig transport – en stor hjælp og en god samtalestarter.
Derudover var der mange dårlige forslag, som jeg ikke kan anbefale:
- "Mad kan købes i supermarkedet": Kattemad er en jungle. Mange produkter er lavet for at tilfredsstille os mennesker mere end kattene. Tørfoder blev oprindelig skabt, fordi det er nemt, men det er ikke altid det bedste for katten. Katte er obligate kødædere, hvilket betyder, at de har brug for animalske proteiner. Læs altid ingredienslisten på kattemad: Ingredienserne opgives i rækkefølge efter vægt, så hvis kød ikke står som første ingrediens, er produktet ikke ideelt. Jeg giver mine katte råt kød som supplement, men laver ikke selv deres mad, da det kræver præcis viden om næringsstoffer.
- "Katten har ikke brug for en kattebakke, hvis den er udekat": Jo, den har! En kattebakke er den nemmeste måde at holde øje med kattens sundhed på. Orme, blærebetændelse og andre problemer kan opdages her.
- "Katte har ikke brug for en vandskål": Jo, og helst flere. Vandskålene gør det nemt at overvåge, hvor meget katten drikker, hvilket kan afsløre sygdomme som diabetes.
- "Katte har ikke brug for et kradsetræ": Jo, det har de! Et kradsetræ giver katten et sted at hvæsse kløer og ofte en plads til at hvile. Mange træer på markedet er desværre for små eller ustabile.
Der var dog også forslag, som jeg var enig i:
- Legetøj: Meget kattelegetøj er designet til killinger, og mange voksne katte er ligeglade. Mine katte foretrækker enkle ting som papirkugler, spiraler eller en pind med snor. Aktivitetsbrætter lavet til hunde fungerer ofte bedre til katte end dem, der er designet til katte. Nina Ottosson er et godt bud.
- Godbidder: Katte har ikke brug for godbidder. De er ofte fyldt med ekstra kalorier og bidrager sjældent til kattens sundhed.
Konklusionen er, at hvis man ønsker at leve strengt minimalistisk eller sparsomt, er det måske bedst ikke at få kat. Men der er andre muligheder for at få samvær med katte, som f.eks. at være plejefamilie for et internat, hvor alle udgifter dækkes, eller at arbejde frivilligt på et internat.
Personligt overvejer jeg, når jeg bliver ældre, at gå denne vej. Ikke på grund af økonomi eller minimalisme (jeg er ikke minimalist, men jeg sætter pris på enkelhed). Det handler om, at det gør for ondt at miste de elskede dyr. Som frivillig ville jeg stadig kunne få samvær med skønne katte og samtidig hjælpe dem videre til et nyt hjem.


Hjælp: Min kat vil ikke lade mig sove
Alt var, som det skulle være, og pludselig er katten begyndt at være meget aktiv om natten, så aktiv, at du ikke kan sove. Den miaver, hopper og springer alle vegne, smadrer ting, kradser på møblerne, og det starter tidligt. Klokken er næsten 2 om natten, og der starter det. Til sidst overgiver du dig, går til køkkenet, giver katten mad eller leger med den eller åbner døren til terrassen … listen er lang …
Nu er der gået en måned, og du er udmattet og søger hjælp! Det forstår jeg godt!
At finde årsagen til problemet er altid den bedste måde at finde frem til den løsning, der skal vælges. Har adfærden stået på i en måned eller mere, kan det være svært at huske, hvornår/hvordan det startede, og hvilke løsninger der er forsøgt. Her er nogle bud på årsager og løsninger. Til enhver tid vil jeg anbefale at føre dagbog. Det gør det nemmere at huske forløbet.
Katten er syg eller har smerter
Som udgangspunkt vil jeg altid anbefale dig at få katten tjekket hos dyrlægen, når adfærden forandres. En ændring i adfærden fortæller over 80 % af alle tilfælde, at katten har behov for at komme til dyrlægen for at blive tjekket. Det kan være årsagen til, at din kat er urolig om natten. Især når en kat altid har fulgt ejerens døgnrytme og pludselig ændrer adfærd. Det kan være tegn på, at helbredet skal tjekkes.
Har katten været urolig om natten længe, kan det være, at det ikke er nok at få løst det fysiske problem. Adfærden er blevet til en dårlig vane og er betinget af helbredet. Dyrlægen starter, og adfærdsterapeuten hjælper bagefter.
Katten vågner tidligt
Katten har fantastiske sanser. Den er programmeret til at følge sine byttedyrs døgnrytmer og vågner derfor tidligt. I Norden har vi de lange lyse nætter om sommeren, og fravær af gardiner mv. triger kattens hjerne. Det fortæller katten, at den skal op og gå på jagt.
Katten er for inaktiv i løbet af dagen og keder sig
Sover katten hele dagen, kan den begynde at være meget mere aktiv om natten. Kedsomheden giver desværre også stress. Det er stressende at have tid, tid, som ikke bliver brugt til noget som helst. Fertile katte tænker kun på parring, hvor kastraster ikke skal tænke på det og har derfor tid og energi til noget andet. Dette skal bruges.
Det er ganske nyt, at vi holder katte i vores hjem, som vi gør. Knap 100 år. Antallet af indekatte er stigende, bl.a. pga. det moderne liv og de mange farer plus lovgivning. Udelivet er desuden ikke nok til, at katten har et spændende liv. Derfor er det vigtigt at tilbyde katten aktiviteter og et miljø, som passer til den. Katten er intelligent og skal bruge sin hjerne. Desuden er den også social, nogle katte er faktisk hypersociale eller er deciderede terapikatte. De skal derfor bruge deres talenter.
Vi mennesker er ikke gode til at lege som katten. Det er bedre, at katten leger selv. Til gengæld kan man arbejde med klikkertræning eller agility. Disse to ting er bedre end at lege med pinde f.eks. De kræver, at katten skal tænke, og alene det at bruge hjernen er trættende. Det behøver ikke at tage lang tid, til gengæld kræver det både din og kattens motivation.

Katten er sulten
Jeg oplever tit en ændring i adfærden, når katten er sulten. Det kan være tilfældet, når katten er på slankekur eller får afmålte portioner, samt når katten ikke får en kost, som mætter den. Katten spiser mange små måltider, også om natten.
Katten er overtræt
Hvis katten ikke kan få fred i løbet af dagen og er overstimuleret eller overtræt, kan den have svært ved at falde til ro om aftenen. Kontrasten mellem dag og nat er forsvundet, og katten er forvirret.
Katten skal have mulighed for at trække sig tilbage for at kunne hvile. Er du meget hjemme, kn det anbefales at finde sig en hobby.
Katten er stresset
Stress er mange ting og ikke nødvendigvis farligt,når den er kortvarigt. Er katten stresset, er det til gengæld ikke positivt. Og der kan være mange årsager til, at katten er stresset. Det kan være betinget af arv eller miljø. Derfor er det vigtigt at fjerne eller mindske årsagen til stress.
Katten har behov for at vise sin kærlighed til sin ejer
Det er ikke ualmindeligt at blive vækket af katten midt om natten, fordi den gerne vil have kontakt.
Den upassende adfærd er blevet forstærket
Har ejeren i en længere periode givet katten opmærksomhed ved at reagere på dens upassende adfærd, vil katten blive ved med at vække sin ejer. Generelt ved man, at hvis man har katten i soveværelset, sover man dårligere. Det er ikke synd for katten ikke at komme i soveværelset, men man skal tage beslutningen tidligt, og døren til soveværelset skal så altid være lukket, også om dagen.
Der kan tage tid at afhjælpe denne upassende adfærd. Tit er professionel hjælp en rigtig god løsning.
Dine kommentarer