Helbred, næring og hvile er vigtig i forhold til din kats adfærd

Michelle Garnier
Din katterådgiver

Del denne artikel

Har du spørgsmål eller behov for hjælp?
En konsultation er altid en effektiv løsning i forbindelse med adfærdsproblemer :)
Book en konsultation

(skrevet i 2021, genskrevet i forår 2023)

Helbred, næring og hvile er vigtige, for at katten har det godt og trives. Derfor handler denne blog ikke om hvordan det kan lade sig gøre, men om, hvorfor disse tre ting har stor betydning i forhold til adfærden.

Helbred

Når jeg får en henvendelse fra en klient, spørger jeg altid, om katten er blevet tjekket af dyrlægen. Hvorfor? Det gør jeg af to grunde:

  • Det er ikke rimeligt at arbejde med adfærdsterapi, hvis årsagen er fysisk.
  • Fysikken fylder meget i forhold til adfærd, ca. 80 %, derfor er der stor sandsynlighed for, at katten skal til dyrlægen, inden jeg kan hjælpe katten og ejerne.

Det er ikke ligegyldigt, om man har været til dyrlægen eller ej. Tværtimod er det faktisk ret vigtigt, at ejeren har fået konstateret, at katten er sund og rask.

Mange vil sige, jamen katten spiser, drikker og sover, som den plejer. Den må være sund og rask! Desværre nej, ikke nødvendigvis. Katten er meget dygtig til at skjule sine smerter. Hver dag får dyrlæger katte ind i deres konsultation, som er for syge til at blive reddet. En måde at hjælpe katten på er f.eks. at få lavet et helbredstjek hvert år.

I det hele taget er det bedre at besøge dyrlægen en gang for meget end en gang for lidt. For selv om katten er hårdfør, kan den blive meget alvorligt syg ganske hurtigt. Har man på fornemmelsen, at katten ikke har det helt tiptop, er det bedre at få den tjekket.

Fodring

De sidste år er der sket mange ting i forhold til fodring. Nye tendenser viser sig også, bl.a. råfodring (fodring med råt kød) og grain-free fodring (fodring med kornfrit foder) er kommet til. Det kan være meget svært for katteejerne at navigere mellem det, som dyrlægen siger, og det, der siges på de sociale medier osv. Hvem skal man tro? Hvad skal man vælge? Fodring er blevet et issue for mange.

Skal katten have tørkost, vådkost, råt kød? Hvor meget osv.? For mange kan det være nemmest at fodre katten med tørkost, som i øvrigt netop er skabt til at gøre det nemt for katteejerne.

Til gengæld kan det være en god øvelse at læse indholdet af den mad, som katten får. En sund og rask kat skal primært have animalsk protein og fedt plus taurin samt ca. 150 vitaminer og mineraler.

Men alt i alt er én ting sikker: Katten må ikke sulte, da den hurtigt kan danne fedtlever og dermed dø. En kat, som er sulten, er ikke glad, den kan ligefrem blive svær at have med at gøre. Derfor er det vigtigt, når en kat skal slanke sig,at være opmærksom på, at dette skal foregå meget langsomt, og uden at katten er sulten.

Hvile

Hvile er afgørende for katten, da det er under søvnen, at den sorterer sine oplevelser, drager konklusioner og vokser samt regenererer. Det er en af forklaringerne på, hvorfor katte, som har et hjem, bliver gamle, eller rettere meget ældre, end en kat i det fri bliver.

Den ældste kat siges at være 31 år, og det er meget gammelt. De fleste katte i det fri bliver ikke meget mere end 3-4 år.

Killinger skal hvile og sove mange timer, det skal de voksne også. Dette skal gøres uden forstyrrelser. Derfor er det vigtigt, at katten har mulighed for at trække sig tilbage, når den skal sove. De fleste katte sover mange gange om dagen, ligesom de også spiser mange gange om dagen.

Tænker man som katteejer på disse 3 ting – helbred, fodring og hvile – når man langt i forhold til adfærden.

Dine kommentarer