Gode ting at vide om din kat

Michelle Garnier
Din katterådgiver

Del denne artikel

Har du spørgsmål eller behov for hjælp?
En konsultation er altid en effektiv løsning i forbindelse med adfærdsproblemer :)
Book en konsultation

(Skrevet i 2012, genskrevet i forår 2023)

Den første tid med katten betyder meget for den relation vi senere vil få. Viden om katten som art er derfor alfa og omega. Den gode nyhed er at vi - mennesker - kan lære hele livet og det gør vores dyr også.

At løfte katten

Når du løfter katten op, skal du først sørge for, at katten sidder, dernæst fører du den ene hånd bag om forpoterne og lægger den på brystet. Den anden hånd fører du under kattens bagparti, således at katten støttes under bagdelen og bagpoterne. Derfra kan du løfte katten op og bærer den. Det er ikke alle katte, der bryder sig om at blive løftet op. Dette skal derfor trænes allerede, når de er små og resten af livet. En del katte foretrækker at sidde på skulderen.

Katten er sårbår

Kattens meste sårbart kropdel er maven og den vil derfor gøre alt for at beskytte den. Når du ser to katte, der er ved at slås, oplever du, at de bevæger sig konstant, for at maven ikke bliver frigjort. Derfor er det også sådant, at mange katte ikke vil røres ved maven. De bruger bagpoterne for at skubbe din hånd væk fra deres mave. Der er sund fornuft fra kattens side. At vise maven betyder blot, at katten har tillid til dig, den inviterer ikke til at blive kælet der.

Oplever du at din kat ændrer adfærd, er det altid en god ide at spørge sig selv om den eventuelt kunne være syg. 80% af alle adfærdændringer skyldes smerter eller sygdomme.

Katten bruger sine sanser

Kattens knurhår er yderst sensitive. De giver informationer og fortæller katten om det er plads nok for at den kan bevæge sig og om det er byttedyr i nærheden. Derfor skal du vælge en stor skål til dens mad, stor nok for at knurhår kan være i den. Kattens lugtesans er ganske fin og har stor indflydelse på kattens appetit.

Derfor skal kattebakken være lang væk fra maden og vandet. Den foretrækker kattegrus uden duft i. Kattens hørelse er bedre end vores og bedre end hundens. Derfor kan du ikke høre mange af de lyd, som katten laver. Til gengæld kan den høre meget bedre end du gør.

Katten og din krop

Har du leget med dine fingre eller fødder, da katten var killing, kan du ikke senere klandre den for at den ikke forstår, at du ikke vil gøre det mere. Alt, som bevæger sig, er for katten, som er et rovdyr, et potentielt byttedyr.

Katten og tiden

Katten regner tiden ud og ved hvornår du kommer hjem. Er du væk i mange timer, kan du tænde for radioen eller tv´et. På den måde får den lidt underholdning. Katten sover ikke så mange timer, som mange tror. Den sover mange gange i relativ kort tid til gengæld.

Rigtig god fornøjelse med katten

Dine kommentarer