De dæmpende signaler hos katten

Michelle Garnier
Din katterådgiver

Del denne artikel

Har du spørgsmål eller behov for hjælp?
En konsultation er altid en effektiv løsning i forbindelse med adfærdsproblemer :)
Book en konsultation

(Skrevet i 2012 og genskrevet i 2023)

Udtrykket de dæmpende signaler bliver ofte brugt for hunden. Katten har også dæmpende signaler, som benyttes til at kommunikere mellem artsfæller og ikke-artsfæller som f.eks. mennesker i situationer hvor katten har behov for at signalere “jeg er venlig, gør mig ikke noget”. Turid Rugås er den adfærdsterapeut, som har kortlagt de “dæmpende signaler”.

De dampende signaler hos katten

De dæmpende signaler hos katten er følgende:

  • At slikke sig om munden
  • At gabe
  • At smaske
  • At misse med øjene
  • At vende ryggen til og begynde at soignere sig

Oversprængshandlinger hos katten

Nogle af de samme signaler bruges også som “pause”  – de såkaldte overspringshandlinger, når katten ikke ved hvad den skal gøre og har brug for at “reflektere” over situationen. Det er især hvad der sker, når du træner katten. Pludseligt sætter den sig ned umotiveret og begynder at slikke sig. Der er helt i orden.

Mange mennesker kender til den situation, hvor de sidder med katten på skødet og nuser den. “Pludseligt” bider katten og går sin vej, sætter sig på gulvet og begynder at slikke sig. Katten har faktisk advaret, men signalerne er ikke blevet opfattet. Konsekventerne er ganske hurtige og overraskende for personen. Den diskrete bevægelse fra halen er ikke nok, pupillerne, knurår, ørenes position indikerer, at katten ikke er helt tryg ved situationen.

Har du fanget de signaler, er det bedre i den forbindelse at være ubevægelig. Det giver katten mulighed for at gå sin vej, inden det er for sent, men tiden er knap. Du har måske et par sekunder for at finde ud at katten har et dilemma – dvs. at den ikke er så sikker på, at situationen er helt trygt mere. Forklaringen for den hurtige reaktion ligger i, at det er en meget kort afstand mellem kattens krop og hjerne. Derfor er disse reaktioner meget hurtige i forhold til vores mennesker.

Dine kommentarer