Catnip! Fordele og ulemper

Michelle Garnier
Din katterådgiver

Del denne artikel

Har du spørgsmål eller behov for hjælp?
En konsultation er altid en effektiv løsning i forbindelse med adfærdsproblemer :)
Book en konsultation

(skrevet i 2021, genskrevet i 2023)

For nylig talte jeg med en katteplejer fra en lille forening, som jeg hjælper mht. katteadfærd. I forbindelse med at hun har en ganske ung kat, som stadig ikke tør komme frem, kom vi til at tale om catnip.

Var det en ide eller ikke en ide at bruge catnip i forbindelse med angste og bange katte? Der var en rigtig fin samtale, hvor flere temaer blev vendt. Hvad angår catnip var vi helt enige om, at det ikke er en god ide at bruge det til bange katte. Og hvis man skulle overveje at bruge det, skulle man nok bruge en meget lille dosis og ikke blande sig i oplevelsen.

Den artikel, du læser nu, er direkte foranlediget af denne samtale. Der findes talrige videoer på YouTube mv. med katte, som er påvirket af catnip, videoer, som typisk får beskueren til at le, da den fremstillede kat typisk får en ret fjollet adfærd.

Hvordan er det med catnip? Det er jo ikke alle katte, der får reaktioner. Er det godt eller skidt? Hvornår kan det bruges og hvordan? Hvornår er det o.k., og hvornår er det no go? Og virker det?

Hvad er catnip

Catnip (Nepeta cataria L., Lamiaceae), som er i familie med mynte, er kendt for at give reaktioner hos katten (Felis Catus), altså den kat, vi har som kæledyr. Der gælder catnippen er presset eller knust – nu om dage fås den også som dråber eller spray.

Men forskning har vist, at det ikke er alle katte, som reagerer på catnip. Det er faktisk kun 70% af alle katte, som reagerer på catnip. I min flok f.eks., som nu er på 3 katte, har jeg kun 2, der har en reaktion. Den 3. kigger på de andre og ser ud til at undre sig over deres "udadreagerende" adfærd. De ruller rundt, savler og miaver ...

Hvilke reaktioner?

De katte, som reagerer, viser følgende adfærd: De lugter og flehmer (sniffer med åben mund), slikker og tygger i luften med bevægende hoved, de gnider deres hoved mod det sted, hvor catnippen ligger, og så kan de også bruge hele kroppen og endda bide. Og går det vildt til, ser man også, at katten savler, bevæger poterne og ruller rundt, ligesom når hunkatte er i løbetid, og miaver.

Man kan desuden opleve, at katten bliver så overstimuleret, at den kan vise aggressivitet over for andre dyr eller mennesker. Jeg oplevede en gang, da jeg havde catnip i min have, at Lauritz ligefrem strintede på den og lå på planten, så den blev helt flad. Det hele foregik i korte eller længere perioder og var ikke ens fra gang til gang.

Er det kun katte, som reagerer på catnip?

Meget af den forskning, der er foretaget vedr. katten, stammer fra 60´erne, bl.a. med Todd (1962) og Hayashi (1968), som fandt ud af, at andre dyr fra kattefamilien som serval, leopard, gepard, løve osv. kan reagere eller ikke reagere på catnip, hvorimod andre arter, som ikke tilhører kattefamilien, ikke reagerer. Dette skyldes åbenbart, at det stof, som catnip indeholder, nepetalactone, nemlig bliver frigjort, når planten bliver knust eller presset.

Når kattens lugtreceptorer i næsen så fanger det stof, sker der noget i kattens hjerne. Og det siges at være arveligt, ligesom alle katte i princippet har mulighed for at være følsomme over for catnip – nogle er enten aktive eller passive modtagere af stoffet.

Alderen betyder også noget for responsen, og om det er en han- eller hunkat, en fertil kat eller en kastrat. Man ved også, at killinger ikke reagerer på catnip, før de er cirka 6 måneder og er ved at blive kønsmodne. I sig selv ganske interessant.

Er catnip en form for stof, ligesom hash er det, hvad mennesker angår?

Det er ingen tvivl om, at der sker noget i kattens hjerne, som gør den mere åben og meget modtagelig for stimuli. Kattens hjerne er jo ikke ligesom vores, så man må sige, at virkningen nok heller ikke er den samme. Man ser til gengæld tydeligt, at katten er påvirket, og at påvirkningen er kortvarig (ca. 10 minutter). Desuden er påvirkningen ikke stabil, eftersom man kan opleve mange forskellige reaktioner fra den samme kat på catnip fra gang til gang.

Hvornår bruger man catnip?

Ud over videoer på YouTube, hvor man tydeligt kan høre ejernes latter og grin, bliver catnip typisk brugt for at få katten til at gøre noget specifikt, f.eks. at bruge kradsetræ i stedet for at bruge sofaen til at hvæsse sine kløer på. Jeg har indtil videre aldrig oplevet, at det gav resultat, men da catnip er harmløs, kan man selv bestemme, om man vil forsøge eller ej.

Catnip og angste katte?

Derimod kan det at bruge catnip til angste katte faktisk resultere i at få en endnu mere angst kat ud af det. For stimulering eller overstimulering gør, at katten reagerer instinktivt og dermed ikke drager læring af stimuleringen. Instinkterne vil altid tage over.

Ligesom det i den forbindelse nok ikke er en god ide at røre ved katten, især ikke én, som er bange for berøring og for menneskekontakt, for man risikerer at få den modsatte effekt af den, man ønsker. Ligeledes ville jeg heller ikke bruge catnip til katte, som er køresyge eller ikke kan lide at køre i bil.

Det er derfor ikke nogen god ide at bruge catnip, hvis man gerne vil få katten til at blive mindre bange for mennesker. I mit arbejde som adfærdsterapeut foretrækker jeg at bruge Bachs remedier eller homøopati, for de har ikke uønskede bivirkninger. De er til stor hjælp, når man vil give katten selvtillid uden overstimulering. Effekten er ikke symptombehandling, men er varig.

Catnip forhindrer katten i at blive stukket!

En positiv ting er til gengæld, at man har observeret, at katte, der kommer i kontakt med catnip, ikke bliver stukket af myg, da de olier, som er i catnip, virker mod insekter. Om dette gælder for lopper og flåter, er et godt spørgsmål. I alle de år, hvor kattene havde løbegård med en enkelt catnip-plante i, oplevede jeg hverken lopper eller flåter hos dem.

Og catnip er ikke giftigt for katten og ikke vanedannende. Hvis det giver katten lidt glæde, så hvorfor ikke. Bare man er opmærksom på, at katten kan blive overstimuleret. Og man kan nøjes med ganske lidt – en dråbe på legetøj er mere end rigeligt.

Dine kommentarer